Barn förändrar allt – eller gör de?

Vi människor är komplexa varelser med djupa känsloliv. Även om en kvinna blir gravid då hon är i vuxen, mogen ålder och har sitt liv väl utstakat framför sig, kommer hon att behöva skärskåda sin nuvarande situation för barnets bästa. Vi är alla individer och det kan kännas förvånande smärtsamt att behöva ge upp vissa delar av sig själv, till förmån för ett nytt barn. Du kanske är orolig över att du ska tappa din identitet och förlora dig i föräldrarollen. Det är vanligt att nyblivna föräldrar känner sig vilse och konstant undrar om de sköter sin föräldraroll korrekt. De jämför sig med andra och reflekterar kanske över om de är en dålig mamma eller pappa för att de inte följer normen.

Vad förändras när du får barn?

När du får barn, särskilt om det är första gången, förändras mycket. Plötsligt är du inte längre huvudrollen i ditt eget liv, du har ett ansvar för någon annan som kommer att pågå till den dag du dör. Många människor upplever att detta ansvar ger en helt annan syn på livet och bidrar till en inre mognad. Du kanske släpper på onödiga tankemönster eller beteenden du tidigare haft, du blir lugnare och mer tillfreds. Dessutom har du nu ett nytt litet liv att älska och kärleken till detta barn känns förmodligen större än något du tidigare känt. Detta kan bidra till att ens partner inte längre känns som högsta prioritet. Det finns också en risk att du glömmer bort dina egna behov.

Måste allt förändras?

Det är viktigt att förstå att även om ett barn förändrar ofantligt mycket, så bör du göra ditt absolut yttersta för att inte ge avkall på din egen identitet. Du är fortfarande din egen människa, och det finns ett värde i detta. Du vill förstås att ditt barn ska växa upp och respektera dig, och inte endast se dig som mamma/pappa utan en individ med drömmar, mål och livsgnista. Det är lätt att du sätter dina barns behov framför allt annat vilket givetvis är beundransvärt – men risken finns att du med tiden blir bitter och utmattad vid ett sånt tillvägagångssätt. Att du blir förälder betyder inte att du måste sluta med dina hobbys eller alla de njutningar som livet har att erbjuda.

Påtryckningar från omgivningen

Det finns nog få områden som är så hätskt debatterade som barnuppfostran och allt som har med barn och graviditet att göra. En kvinna som nyligen blivit gravid söker förmodligen svar på tusentals frågor hos vänner och bekanta, i böcker och på nätet. Överallt kommer hon och hennes partner att mötas av uppmaningar, råd och kritik. Det är bra att vara påläst men i slutändan måste du lyssna på din egen intuition. Påtryckningar från omgivningen kan kännas väldigt svåra att hantera, och särskilt när det gäller vad människor tycker att du ska förändra för att vara en bra mamma eller pappa. Du kan också höra andra föräldrar berätta hur tungt livet har blivit och hur allt har förändrats – lyssna men ta inte åt dig av allt.

Sammanfattning

För att sammanfatta den här artikeln kan vi konstatera; ja, att få barn förändrar våra liv enormt mycket. En hel del uppoffringar och kompromisser måste göras, och livet kommer aldrig att bli sig likt igen. Med föräldrarollen förändras du som person och upplever ofta ett inre lugn och en större mognad och ansvarskänsla, vilket bara är positivt. Men allt behöver faktiskt inte förändras. Dina personliga egenskaper, dina fritidsintressen och dina mål och drömmar är det viktigt att du håller tag i. Du vill att ditt barn ska växa upp och respektera dig för den du är, och se upp till dig för de eventuella karriärval du gjort och beslut du fattat. Barnet kommer att förändra dig – men inte allt.

Barn förändrar allt – eller gör de?