Att resa med barn – 4 tips

Som förälder vet man att det knappt finns något som tar på nerverna lika mycket som att resa med barn. Till en början verkar till och med en enkel bussresa lika ansträngande som att backpacka i Asien. Med tiden vänjer man sig men för att vara helt ärlig skiljer sig resandet med barn mycket från att resa med vuxna. Själva resandet är definitionen av allt som barn inte gillar, det vill säga att sitta still under en lång tid. Dessutom innebär resandet byte av omgivning, mat, säng och till och från även byte av språk. Det är förvirrande för alla att resa och inte minst för barn. Med det sagt innebär även resandet många positiva aspekter och ett bredare perspektiv gynnar både stora som små.

För att kunna njuta så mycket som möjligt av miljöombytet finns det knep att ta till. Det finns en anledning till att erfarna föräldrar reser mer än de som är nya. Man lär sig med tiden och tar till sig de knep som passar en själv. I den här texten kommer vi ta upp fyra tips som hjälper dig som förälder, morförälder, farbror eller liknande, att resa med barn. Genom att läsa den här texten kommer du förhoppningsvis känna dig tryggare i att resa. Alla barn och föräldrar fungerar olika och inga tips fungerar för alla men vi hoppas att du kommer kunna ta till dig några tips som kan göra resan enklare för dig och ditt barn.

Ta med snacks

Lågt blodsocker är antagligen boven till de flesta bråk mellan barn och föräldrar. För att minska risken för utbrott på resan – se till att du har mat tillgängligt. Det är inte alltid möjligt att gå iväg till restaurangvagnen eller hitta ett passande lunchställe så se till att du är förberedd. Frukt, smörgåsar och vatten är att rekommendera. Visst blir barnen glada av att få godis men lyckan kan snabbt bytas ut mot raseriutbrott när sockernivån sjunker. Håll dig därför till mat med högt fiber- och proteininnehåll. Förutom snacks till barnen är det alltid bra att ha med något att äta för de vuxna. Det är inte alltid möjligt att tillgodose våra behov då barnen prioriteras.

Underhållning är A och O

När man reser är det okej att tillämpa andra regler än hemma när det kommer till underhållning. Skärmtid innebär egentid när man är på resande fot och det tackar man inte nej till i första hand. Ta med en mobiltelefon eller en surfplatta för att göra resan lite enklare för alla inblandade. Förutom teknisk underhållning fungerar det även utmärkt att ta med pysselböcker, små leksaker och spel, beroende på vad barnet föredrar. Har man ekonomin kan man köpa en ny pysselbok i närmsta tidningskiosk för ett extra nöjt barn. Även den klassiska högläsningen uppskattas oavsett om man är hemma eller på resande fot. Se till att ta med barnens favoritbok för en mysig resa tillsammans.

Håll i rutinerna

Barn är känsliga för ändrade sömn- och matrutiner så försök att i så god mån det går att hålla er till vanliga rutiner. Om man flyger över många tidszoner gäller det att ändra på sovtiderna så långsamt som det går. Jetlag gäller inte bara vuxna utan även barn påverkas, vilket kan leda till illamående, trötthet och dåligt humör. Även om kulturen skiljer sig på resmålet jämfört med i Sverige bör man hålla sig till samma mattider. Det kan låta tråkigt som vuxen men det lönar sig i slutändan i form av en lugnare semester. Är barnet litet nog att sova i vagn eller stor nog att sova ensam på rummet kan vuxna såklart äta ensamma när det passar.

Ställ in dig på lek

Det viktigaste att tänka på när man reser med barn är att det skiljer sig från att resa med vuxna. Ställ in dig på att det är en barnsemester. Att ha samma förväntningar på en resa med barn som utan är inte realistiskt och kan lätt leda till besvikelse. Du kommer inte kunna sova eller äta när du vill. Du kommer behöva besöka lekparker istället för museum och pubrundan får du skjuta på tills barnen blir äldre. Med det sagt kan resor med barn vara minst lika trevliga som att resa med vuxna. Se till att uppleva resan från barnens perspektiv och njut av att få spendera kvalitetstid med dem. Ha en trevlig resa!

Att resa med barn – 4 tips