green emerald kelly fresh plant trendy chevron background pattern.jpg

TIDNINGEN MUMS FYLLER 5 ÅR!

SCROLLA NEDÅT 

Om Tidningen Mums

Tidningen Mums är inte som andra magasin. Mums är på samma gång ett konstprojekt och mediahändelse. Unik fast öppen för alla - gratis, men exklusiv. Genom att ligga i framkant inom design, fotografi, text och framför allt innehåll, har Mums som Sveriges Radio uttrycker det: "uppnått kultstatus i tidningsvärlden.”

Varje nummer har ett specialtema som Mums chefredaktör Petter Wallenberg bjuder in en spännande blandning av kulturutövare att tolka. Här ryms allt ifrån Sveriges mest etablerade skribenter som Fredrik Strage till kultförklarade artister som Samantha FoxInger "Pippi Långstrump" NilssonMilli Vanilli, Kim Wilde och Leila K. Mums blandar nya stilgrepp och substans med en rejäl dos humor och fantasi.

Dagens Nyheter kallade det första numret en "potentiell klassiker" och placerade releasefesten, där Åsa “Kristi Brud” Waldau uppträdde, på sin lista över de mest minnesvärda händelserna under 00-talet. 

Inför Mums # 2 intervjuade Petter Wallenberg den överlevande medlemmen av pophistoriens mest skandalösa popgrupp, Milli Vanilli, som var gästartist på releasefesten och framförde de tidigare så ökänt mimade låtarna helt live för första gången. Tidningen City kallade det en “liten världshändelse”.

I samband med lanseringen av Mums # 3 arrangerade Mums en stor konstutställning baserad på mordet på statsminister Olof Palme. Bland de medverkande konstnärerna återfanns bland andra omskrivna Makode Linde, och numret och utställningen uppmärksammades över hela Skandinavien. 

År 2014 fyllde Mums fem år och gick samman med mediahuset Vice för att bjuda in allmänheten till att bidra med skapandet av det femårsjubilerande numret. För lanseringen iscensatte Mums en stor massseans på Södra Teatern i Stockholm, för att kontakta den avlidna poplegenden Whitney Houston. Detta blev ett av årets största mediehändelser, vilket uppmärksammades inte bara av Aftonbladet och Dagens Nyheter utan även i SVT:s kulturprogram Kobra och nyhetsprogrammet  Kulturnyheterna vars inslag också sändes i Aktuellt.

2012 Mums fick Tupilak, Paradise Press Publishings och ILGCNs (International Lesbian and Gay Cultural Network) "Sappho i paradiset"-award.

 

OM TIDNINGEN MUMS #5

I höst fyller tidningen Mums fem år! Det har varit fem mumsiga år där landets mest omtalade konstnärer, skribenter, fotografer och kreatörer fått göra allt som inte går att göra någon annanstans. Vi har pratat med både bankrånare och barn, haft Kristi Brud som musikrecensent och Leila K som modeskribent. Vi har skapat stora rubriker när vi gjort fashionstory av Palmemordet och iscensatt skandalgruppen Milli Vanillis comeback. Vi har helt enkelt sedan starten utforskat ett kreativt undersökande om vad en tidning kan vara. 

Sedan första numret av Mums kom ut har mycket hänt i tidningsvärlden. Många tidningar har kommit och gått. Framförallt gått. Är papperstidningen på utdöende? Kommer man läsa fysiska tidningar i farmtiden? Det enda som går att säga är att om nu papperstidningen är död, låt oss då fira denna drottnings död, med ett storartat spektakel till begravning - och reinkarnation. Det femte numret av Mums blir således något helt nytt, ett steg vidare i undersökandet av vad en tidning kan vara - och nu bjuder vi in hela Sverige för att vara med och bestämma!

Hela hösten intar vi Grolsch Studios för att skapa Mums #5. Här kommer ni både kunna följa arbetet och processen och först av alla få se innehållet, men framförallt själva vara med och bidra, skapa och tycka. Ska Mums #5 bli en fysisk tidning? Eller något annat? En affisch eller varför inte en toarulle med tidningen tryckt på? Vad är er dröm? Den här resan börjar här och tar slut någon gång i december. Tills dess är ni alla medlemmar i Mumsredaktionen. Välkomna! 

Och temat då - Mums har ju alltid ett tema? Det har tidigare handlat om alltifrån kvinnor och män till brott och barn. Vad ska nu Mums # 5 avhandla? Döden såklart. Inte bara tidningsdöden, utan döden i alla dess former. Begravningar. Spöken. Döda kändisar. Livet efter döden. You name it. Det finns lika många infallsvinklar på döden som det finns människor. För vissa är det något ont, för andra något gott. En sak har vi dock alla gemensamt - vi ska alla dö. Döden är det mest folkliga som finns!

Men deppa inte ihop nu. Det här är Tidningen Mums. När vi pratar om döden, så pratar vi om döden på vårt sätt. Det kan bli roligt eller glamouröst. Kanske pinsamt, obekvämt eller gulligt. Eller allt samtidigt. Det kan också bli modejobb, komedi, konst, recept på begravningsfika eller vad vi vill. 

Det är dags att tillsammans avhandla allt det vi aldrig sagt om döden. Döden är inte ond, bara missförstådd. Länge leve döden!

Tidigare nummer av Tidningen Mums

Tidningen Mums #1

Tidningen Mums #1

Tidningen Mums #2

Tidningen Mums #2

Tidningen Mums #3

Tidningen Mums #3

Tidningen Mums #4

Tidningen Mums #4